Leo Silva: "Mi lettünk a látogatók helyi haverjai."

Mikor Chilébe készültem, felvettem a kapcsolatot Leóval, a Ruta Valparaíso idegenvezetőjével. Váltottunk pár emailt, terveztük az utazásomat, és végül egy napsütéses októberi napon személyesen is találkoztunk, hogy nekivágjunk az egész napos valparaísói városnézésnek. Ez a bőrszerkós srác szereti a pop zenét, Carl Jungot olvas, négy nyelven beszél, és hihetetlenül szereti Valparísót, ami elképesztően színessé és izgalmassá teszi az általa vezetett túrákat. Leót kérdeztem a Ruta Valparaíso jelenségről, mely az idegenvezetés egy új irányvonala.

Gyilkosság a botanikus kertben

Itt tavasz van, szerintem az egyik legjobb időszak egy kis sétára a virágzó parkokban. Na, de idegenvezetés egy botanikus kertben? Kérdeztem is, hogy hát miről lehet beszélni a fák és bokrok bemutatásán túl? Aztán Victorról, az először gyanúsan fogadott idegenvezetőről és mikroszkópokat ölelő biológusról kiderült, hogy van humora és a két órás séta alatt a sok történet mellett fény derült az őserdő íratlan törvényeire és egy gyilkosságra is.

Vendégségben az orrnál

Forrás: iprofesion.com
Híres parfümgyártó cégek illatok kikeveréséhez gyakran hívnak segítségül olyan különös képességű embereket, akik több ezer illatot tudnak megkülönböztetni egymástól. Ők az "Orr", és a világ minden táján keresik őket. Azt azonban már kevesen tudják, hogy léteznek olyanok, akik kifejezetten teafüvek illatainak megkülönböztetésére szakosodtak. A világon jelenleg hét ilyen tea mester él és alkot, és egyikük éppen itt él Buenos Airesben. Ő Inés Berton, az ő tea-üzletét látogattam meg.